Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред които значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти.

Това беше съобщено на среща на министъра на образованието и науката Меглена Кунева със студенти от Медицинския университет в Плевен.

Друга мярка е възможността да се отпускат кредити за обучение в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Министрество на образованието и науката.

Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обсъдени миналата седмица в просветното ведомство с всички заинтересовани страни - търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети.

Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет за 2016 г. Самите студенти са обявили, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.

На срещата в Медицинския университет е обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването.

Реформата в системата на висшето образование, както и ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" дават възможност за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти, акцентира още министърът в Плевен.