Промоционалните оферти на банките, стартирали в периода март – май 2012, ще продължат до края на лятото. Това посочват в доклада си за месец юни експертите от консултантската компания Кредит Център. Офертите на банковите институции включват преференциални условия и по-ниски лихви, което ще даде добри възможности на кандидатите за покупка на имот през настоящия летен сезон.

„Преференциалните оферти на банките ще продължат поне до края на август”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „Те включват отстъпки в съпътстващите отпускането на кредита такси и по-ниски лихви с 0.25 до 0.75%.

Част от офертите предлагат и финансиране на покупка на имот до 90% от цената му. Това ще позволи на тези клиенти, които са решили да си закупят нов дом през летните месеци, да се възползват и от по-добри условия по кредитите”, допълва още Тошев.

От Кредит Център отчитат още и продължаващ спад на лихвите по жилищните кредити. Това, в комбинация със започналата преди няколко месеца тенденция потребителите да получават одобрение на запитванията си по-бързо и лесно, вероятно ще доведе и до по-висока активност на кредитния пазар спрямо предходните две лета, прогнозират от компанията. Според тях летните горещини няма да попречат на потребителите на ипотечни кредити да вземат практични и бързи решения и намирайки на имотния пазар тази оферта, която отговаря на критериите им за мечтания дом и е на добра цена, ще направят сделка.

Продължава и тенденцията на все по-активно растящия дял на изтеглените в български пари кредити. Продължи и изравняването на лихвите по евровите и левовите заеми, което пък ще засилва интереса към местната валута.

Набиращите все по-голяма популярност кредити с фиксирана лихва за определен период все по-често изправя потребителите пред дилемата какъв заем да изберат. Кредитополучателите се колебаят между кредит с плаваща лихва за целия период или с фиксирана лихва за определен срок. Обикновено изборът на заем с фиксиран период избират по-младите кредитополучатели – тези до 30-годишна възраст.

Поради факта, че те са в началото на кариерното си развитие и изразходват по-голямата част или всичките си спестявания в покупката на жилището, тези клиенти намират сигурност за следващите години именно във фиксираните лихви. Повечето от тях добре си спомнят движението на лихвите нагоре в края на 2008 и началото на 2009 и искат да се застраховат от ново евентуално влошаване на икономическата среда и ръст на лихвите.