Агенцията на САЩ, която се занимава със застраховане на банковите депозити, предложи правила за предотвратяването на възможността масивни банкови сривове да дестабилизират икономиката, както това се случи при банкрута на Lehman Brothers през 2008.

Федералната корпорация за гарантиране на депозити (FDIC) предложи механизма като част от Акта Дод-Франк, приет през юли, който се опитва да реформира системата за финансово регулиране след икономическата криза и да се заеме със системните рискове.

FDIC иска да стесни дейността на всяка банка или друга финансова компания, смятана за "прекалено голяма да фалира", чийто банкрут или друга процедура по несъстоятелност ще представлява значителен риск за финансовата стабилност на САЩ.

Според новият механизъм, на акционерите и кредиторите във финансова институция ще бъде "абсолютно" забранено да получават плащания като при разпределянето на компанията, се казва в изявлението на FDIC. Всички кредитори ще трябва да понесат загуби при всеки процес за ликвидация на някоя институция.

"Предложеното правило е първата стъпка, за да получат участниците в пазара по-голяма яснота и сигурност как ще се процедира", заяви председателят на FDIC Шийла Бейр.

"Акционерите и неосигурените кредитори ще трябва да разберат, че те, а не данъкоплатците, са изложени на риск".

FDIC е създадена през 1933 г., за да възстанови общественото доверие в националната банкова система по време на Голямата депресия, като гарантира депозитите на 7830 банки в САЩ.

Източник: БГНЕС