Испанската централна банка съобщи за нови рекордни нива на лошите кредити на испанските банки, пише френският вестник Le Monde на своята интернет страница. През май тази година те са достигнали 8.95% или 155.841 милиарда евро, най-висок дял от 1994 г. насам. Това се отнасят предимно за ипотечните кредити, за които има опасност да не бъдат изплатени.

Еврозоната предвижда да отпусне на Испания близо 100 милиарда евро за спасяване на банките. Те отслабиха своите позиции, след като бяха изложени на негативното влияние от сектора на недвижими имоти по време на пукането имотния балон през 2008 г. От началото на кризата процентът на лошите кредити, който тогава е бил едва 3.37%, се влошил неимоверно.

В замяна на отпуснатата помощ Европейската комисия наложи строги условия на испанските банки, чието отделяне на съмнителни активи в т.нар. „лоша банка“, трябва да бъде завършено до ноември. Проектът трябва бъде одобрен в петък.

Влизането в действие на плана за помощ в банковия сектор се ускори след съобщението от май относно историческото спасяване на третата по големина банка в Испания Bankia с активи на страната, възлизащи на 23.5 милиарда евро.

В петък министрите на финансите от Еврозоната трябва да приемат условията по този план (лихвен процент, срокове, условията, при които ще се асоциира заема). Те трябва да позволят и деблокирането на 30 милиарда евро в края на юли, които ще бъдат под формата резерв, ако се наложи спешна рекапитализация през лятото.

МВФ също изказа притеснения относно ситуацията на банките в Испания, предвиждайки, че страната ще бъде в рецесия и през 2013г. Испанското правителство пък залага на 1.7% свиване на БВП до края на 2012г.