Световната финансова регулация почти не се е променила от банковата криза през 2008 г. насам, но нещата няма да продължат дълго по този начин, пише Reuters.

Властите в САЩ и Европа се очаква да изковат окончателната форма на новия регулаторен ред през 2010 г., който фундаментално ще промени начина, по който действат банките и пазарите.

Ще има по-стриктни ограничения по отношение на ливъриджа и капитала, което в крайна сметка ще доведе до по-малки печалби за банките, смятат анализатори. Нерегулираните пазари на деривативни инструменти също ще трябва да се подчиняват на нови правила.

Възможността на банките да пакетират и секюритизират ипотечни и други видове дълг ще бъдат ограничени, докато хеджфондовете ще бъдат подлагани на сериозен контрол.

Инициаторите на реформите обаче трябва да се преборят с някои процедурни пречки. В САЩ Сенатът все още не е одобрил проектозакона за реформата, но той е одобрен от Камарата на представителите.

Банковите лобисти и Републиканците се опитват да блокират реформите. Дебатът в Сената ще продължи този месец, като анализаторите очакват законодателните промени да бъдат одобрени в началото на пролетта. Сенатът и Камарата на представителите след това ще постигнат съгласие по единен пакет от мерки, който да бъде изпратен на президента Барак Обама. Това би могло да се случи през април или май.

В Европа страните членки на ЕС и Европейският парламент все още трябва да се произнесат относно редица предложени регулаторни мерки за банките, пазарите, застрахователите, хеджфондовете и компаниите за дялово инвестиране.

Всички тези мерки обаче изглежда са на път да бъдат приети, ако няма непредвидени политически шокове, смятат анализатори.

Датата 13 януари ще е ключова и от двете страни на Атлантика.

Европейският парламент ще изслуша на този ден Мишел Барние, французинът, който Европейската комисия предложи да контролира сектора на финансовите услуги в ЕС и да играе основна роля в изготвянето на нови закони.

Също на 13 януари Комисията за разследване на причините за кризата към Конгреса на САЩ ще започне първото си публично изслушване. То ще продължи два дни и в него ще вземат участие главните изпълнителни директори на Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley.

Работата на Комисията, която ще трябва да представи доклад през Конгреса до 15 декември, ще бъде основно ретроспективна, и ще търси обяснение за кризата, която разтърси икономиките в цял свят. Тя вероятно ще продължи дебата в Сената.

Сенатът се събира отново на 20 януари, като се очаква изслушванията в Банковата комисия, оглавявана от Демократа Кристофър Дод, да започнат скоро след това.

Той ще бъде носителят в началото на 2010 г. на реформите, търсени от администрацията на Обама. Камарата на представителите одобри неговия проектозакон на 11 декември.

Държавите от ЕС и Европейският парламент ще започнат да финализират приемането на нова надзорна структура за банките, пазарите и застрахователите, която се очаква да заработи до края на тази година.

Новите правила на ЕС за регулирането на хеджфондовете и компаниите за дялово инвестиране също трябва да бъдат финализирани в следващите месеци.

Следващите няколко месеца ще подложат на тест способностите на законодателите, но това пък ще спомогне за това усилията на САЩ и Европа в тази насока да не останат разединени.