След като през ХІХ и ХХ век икономиката бе доминирана от Европа и Америка, ХХІ век ще бъде под знака на Азия - родината на около 60% от човечеството, навлизаща във фаза на епохален подем и превръщаща континента във водещ икономически регион в света. Базирайки се на успеха на фонд Райфайзен-Евразия-Акции, експертите на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт за Азия залагат на уникалния потенциал на бележещия най-динамичен ръст регион в света.

"Повечето инвеститори в Азия се концентрират върху Китай и Индия. При това досега в голяма степен бяха пренебрегвани "малките" възникващи азиатски икономики, обединили се в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) като Малайзия, Тайланд, Индонезия, Филипините и Виетнам. Те обаче имат най-висок потенциал за подема на азиатско-тихоокеанския регион", заявява Марк Монсън, мениджър на фонд Райфайзен-EmergingMarkets-Акции от АСЕАН, управляван от Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

От една страна, това е в сила за процесите на политически, икономически и социални реформи, задвижени в много от тези страни. От друга страна, обаче е в сила и за изключителното географско положение, които тези страни заемат - в центъра на бележещия най-динамичен ръст регион в света.

"В непосредствена близост до огромните пазари на Китай и Индия тези страни са мост между тези растящи гиганти и богатата на суровини Австралия. Заедно с това те имат допълнително предимство, тъй като в много случаи могат да реагират по-гъвкаво на промените и на новите шансове, отколкото техните несравнимо по-големи съседи", допълва Монсън, разяснявайки инвестиционните възможности на региона.

Много страни от региона на АСЕАН разполагат с големи суровинни запаси и произвеждат все по-търсените в целия свят аграрни продукти като дървесина, каучук, кафе, захарна тръстика, палмово масло и ориз. В много отношения те имат конкурентни предимства дори спрямо Китай и Индия.

"С все по-голямото взаимообвързване на азиатските икономики те ще стават все по-независими от конюнктурните цикли в установените икономически региони на Северна Америка и Европа. Затова инвестирането в държавите от АСЕАН предлага не само шансове за висока доходност, но и отлична възможност за диверсификация на портфейли с европейски или глобални акции", убеден е мениджърът на фонда.

Страните от АСЕАН са до голяма степен все още неоткрити от международните инвеститори. Десетте страни членки на организацията имат над половин милиард население, два пъти повече от това на САЩ.

Мощният им икономически потенциал е виден от факта, че в сравнение със Съединените щати, понастоящем те реализират едва една десета от икономическата продукция. За разлика от Китай и Индия, до този момент тези страни почти не са влизали във фокуса на международните инвеститори. "Това обаче съвсем скоро ще се промени", твърди Монсън.

Райфайзен Кепитъл Мениджмънт вече предоставя и на българските инвеститори възможността да инвестират напълно целенасочено в развиващото се икономическо пространство в Югоизточна Азия. Многократно отличаваният фонд Райфайзен-Евразия-Акции е доказателство за богатия опит на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт на азиатските пазари, като в същото време е реализирал висока доходност за своите инвеститори.

Фондът Райфайзен-EmrgingMarkets-Акции от АСЕАН се основава именно на тази компетентност.

Сред предимствата на Райфайзен Фонд в Акции на възникващите пазари в АСЕАН са инвестиране в един от най-динамичните и най-бързо растящи региони в света, демографски предимства на страните, конкурентни предимства при разходите за труд и данъчен режим
активен мениджмънт на фонда, висок алфа потенциал, защото тези пазари все още не са влезли във фокуса на международни инвеститори.

Разпределението по страни (бенчмаркинг) е както следва: Малайзия 35%, Индонезия 25%,
Тайланд 25%, Филипини 10%, Виетнам 5%.

Разпределението по сектори (бенчмаркинг) съответно е: финанси 30%, енергетика 14%, телекомуникации 13%, небазови потребителски стоки 9%, базови потребителски стоки 9%.
Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, със седалище във Виена, управлява активи от 40 млрд. евро (към януари 2008 год.), а пазарният му дял възлиза на 23%, което го нарежда на първо място сред управляващите дружества в Австрия.

Райфайзен Кепитъл Мениджмънт се развива по пътя към превръщането си в един от водещите фондови мениджъри в Европа, като присъства на всички важни пазари и многократно е отличавано от рейтингови агенции и икономически медии като най-добро управляващо дружество в Европа.

На снимката (от ляво на дясно): Марк Монсън - старши фонд мениджър Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Криста Бернбахер - управител Райфайзен Интернешънъл Фънд Адвайзъри, Момчил Андреев - председател на УС и изпълнителен директор Райфайзенбанк (България) ЕАД/Снимка: Райфайзенбанк (България) ЕАД