Българските банки намаляват лихвите по депозити и кредити през юли 2010 г. спрямо година по-рано, но намалението по депозитите е по-голямо отколкото по кредитите. Това се вижда в справка на Profit.bg в статистиката на БНБ.

Както се вижда от таблицата по-долу, лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити намаляват от 14.15% до 12.60 на сто, или спад от 1.55 процентни пункта (пр. п.).

Обаче ако се вгледаме внимателно, годишния процент на разходите (ГПР), който включва всички такси и комисионни начисляване от банките, се понижава само с 0.96 пр. п. от 15.20 до 14.24%.

От това може да направим извода, че част от понижението на лихвите банките са компенсирали с по-големи такси и комисионни.

Годишният процент на разходите при жилищните кредити в лева се понижава с 1.23 пр. п. до 10.20%, като намалението на лихвите и ГПР е почти идентично.

При жилищните кредити в евро понижението на лихвите е с 0.31 пр. п., а на ГПР от едва 0.09 пр. п. от преди година до 9.37%.

Както се вижда от данните за ГПР (реалната цена, която потребителите плащат), в лева лихвите падат с около 1 пр. п., а в евро почти няма промяна.


(кликни върху картинката за уголемяване на таблицата)

Като погледнем обаче данните за новооткритите депозити се вижда, че тези в лева през юли са с 1.95 пр. п. по-ниско от преди година до ниво от 6.04%. Депозитите в евро пък губят 1.24 пр. п. от нивата си от 2009 година.

В резултат, ножицата на лихвите между кредити и депозити се разтваря.

За първите шест месеца на настоящата година печалбата на банковата система е 352 млн. лв., спрямо 498 млн. лв. за година по-рано. Спадът се дължи на обезценки на лоши кредити от страна на банките.