От вчера (7 декември) в обращение е монетата от 2 лв. От нея първоначално ще бъдат издадени 12 млн. броя. Ето и няколко неща, които трябва да знаем за нея:

1. На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2“, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен.

В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA“. Буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг. Годината на емисията, „2015“, е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA“.

2. На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 – 1773“. Върху външния пръстен – текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ и „БЪЛГАРИЯ“.

3. Художественият проект на монетата е дело на Ваня Димитрова.

4. Диаметърът на монетата е 26.5 мм, а нейното тегло – 9 г.

5. Вътрешният кръг е от сплав със златист цвят, а външният пръстен е изработен от сплав със сребрист цвят.

6. Монетата е отсечена в Монетен двор ЕАД.

7. Банкнотата от 2 лева ще продължи да бъде законно разменно средство.

8. Смяната на банкотите от два лева с метални се аргументира с търсенето на по-голяма рентабилност - металът се изхабявал много по-бавно от хартията и не се налага честа подмяна. Средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота, в зависимост от степента на използване, е от една до няколко години.

9. Производството на монетите ще продължи и в следващите години, като постепенно те ще заместят банкотите, които постепеннно ще бъдат изтеглени от обращение.

10. По последни данни парите в обращение у нас са 11.2 млрд. лв. Само в рамките на 1 година се отчита нарастване от 696.8 млн. лв. Общо 11.35% от банкнотите в обращение, които по информация от централната банка са 375.5 млн. броя са именно двулевките.