През 2009 г. „Кредитекс" няма да прави съществени промени в критериите си към клиентите, както и в начина, по който се одобряват кредитите. Още от самото си създаване през 2004 г. небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити прилага реалистичен подход при анализа на доходите и обезпечението на кандидатите за кредити. От дружеството смятат, че разумно създаденият кредитен портфейл ще бъде добра предпоставка за поддържане на темпа на кредитиране.

През настоящата година кандидатите за кредит ще обръщат по-голямо внимание на възможностите за развитие на фирмите си чрез бизнес ипотечно финансиране. Ще се набляга на целесъобразността на проектите, а цената на кредита, както и видът и размерът на обезпечението, ще бъдат на втори план при взимането на решение за финансиране.

Все повече фирми ще инвестират в оптимизацията на бизнеса си. Те ще влагат в добре премислени проекти, чрез които да стабилизират позициите и да намалят разходите си.

При сегашните финансови условия много компании ще теглят кредити, които да им помогнат да завоюват дял от конкуренцията. Това важи предимно за фирми, които са с опит и добре подготвени, които следват стратегия за бавен и стабилен растеж, имат добри позиции на пазара и мислят за дългосрочното си развитие

През 2009 г. се очаква намаляване на обема на кредитите за стартиране на нови бизнес проекти и инвестиции. За сравнение, в средата на 2008 г. фирмите използват полученото финансиране предимно за разширяване на своята дейност и нови инвестиции (покупка на имоти, машини и съоръжения).

Ще нараства нуждата на фирмите от оборотно финансиране, заради увеличаването на междуфирмената задлъжнялост. По данни на Българската стопанска камара увеличението на междуфирмената задлъжнялост през 2007 г. спрямо 2006 г. е с 42.7%. Очаква се повече фирми да теглят кредити, за да си осигурят средства за покриване на текущите си разходи.

И през тази година рефинансирането на текущи кредитни задължения ще продължи да бъде добра възможност за фирмите, които искат да освободят свежи средства за бизнеса си, да оптимизират месечните си вноски, да удължат срока на предишен кредит или да окрупнят старите си задължения.

Небанковите дружества ще се наложат през 2009 г. като по-гъвкавия кредитор, който търси индивидуален подход към всеки клиент. Тези кредитори няма да налагат ограничения във финансирането на фирми от определени области, както и отхвърлянето на определен тип имоти. Те ще разглеждат всеки бизнес поотделно и ще оценяват потенциала му.

През настоящата година се очаква да се увеличи участието на професионални кредитни консултанти при кандидатстването и получаването на бизнес кредит.

„Кредитекс" е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране. Част е от групата на регистрираното в Холандия „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз" (TBI Financial Services B.V.) - с консолидирани активи на финансовите пазари в Русия, Украйна, Румъния и България надвишаващи 1.9 млрд. евро към края на първото тримесечие на 2008 г. В България групата има участия в ЗПАД „Булстрад" (застраховане), ПОК „Доверие" (пенсионно осигуряване), „Ти Би Ай Кредит" (потребителско кредитиране) „Ти Би Ай Лизинг", „Ти Би Ай Асет Мениджмънт" (управление на фондове), „ХипоКредит" и др.