В КРИБ доказахме ролята си на кръвоносна система. Така Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма и председател на КРИБ, опонира на гуверньора на БНБ Иван Искров, по повод негово изказване, че банките са кръвоносната система на българската икономика.

Огнян Донев бе един от участниците в дискусията за „Българските банки и българския бизнес - на изхода от кризата, в началото на растежа", организирана от Асоциация „Банка на годината".

„Един без друг не можем", припомни мениджърът. „Преживяхме тежък период, като от наша гледна точка банките бяха виновни". Той призова в изказването си да се прекъснат идеологемите при недобрите индустрии.

„Днес виждаме, че реализирането на ръст от над 3% е възможно", каза Донев, според когото реалният бизнес, с подкрепата на функционираща банкова система, биха могли да осигурят още по-добри резултати.

Той е на мнение, че икономиката ни върви в правилната посока, но хората още не са убедени в това. В този ред на мисли Огнян Донев призова към повече оптимизъм и вяра в българската икономика.