Ден след новината за злоупотребите на Goldman Sach, президентът на САЩ Барак Обама заплаши да блокира банковата реформа, ако не му бъдат дадени гаранции, че тя ще възпрепятства непрозрачни финансови операции, съобщава AFP.

Реформата трябва да осигури на първо място контрол над пазара на деривативи, каза той. Американските данъкоплатци не трябва отново да се оказват в ситуация, при която за да се предотврати по-сериозна криза, държавата оказва помощ на големи банки.

Американският президент настоява за ограничаване на рисковите финансови операции и сделките с деривативи по ипотечни заеми, както и създаване на фонд, средствата за който ще бъдат давани от големите финансови компании и ще бъдат изпозлвани в случай на фалит.

Предварителните разчети показва, че реформата ще помогне на държавата да върне похарчените за спасяването на банките средства, а след 10 години ще донесе на САЩ още 90 млрд. долара.

Според републиканците обаче по-строгите правила за финансовите операции и въвеждането на специалния данък ще доведе до излизане от американския пазар на големи финансови компании.