Объркване и разногласия царят в лагера на водещите страни от ЕС в навечерието на предложената от френския президент Никола Саркози среща на върха в Париж в събота, съобщи АФП.

Саркози иска лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия да се срещнат в края на тази седмица, за да координират общи усилия за спасяване на европейските банки и за вливане на капитали на кредитните пазари. Но само два дни преди срещата, чиято дата дори не е потвърдена, Франция и Германия огласиха различията си относно предполагаемото предложение на Саркози за европейски спасителен план за финансовата система на стойност от 300 млрд. евро.

Съседите на Франция предпочитат да вземат едностранни или двустранни мерки в защита на собствените си финансови институции, в очакване на срещата на финансовите министри от Г-7 във Вашингтон идната седмица. Европейски служител каза пред журналисти, че Франция предлага мащабен общоевропейски фонд от 300 млрд. евро в подкрепа на банките на Стария континент. Идеята веднага беше отхвърлена от Германия.

"Подобен план не занимава особено Германия", каза пред АФП говорителят Торстен Албайг. Френският финансов министър Кристин Лагард, от своя страна, отрече изобщо съществуването на подобна идея, говорейки пред Би Би Си, но подчерта, че Париж смята за задължително координирането на действията в Европа преди срещата на Г-7. Лагард разкритикува решението на Ирландия да гарантира всички депозити в своите шест най-големи банки.

Лондон също не приема ирландското решение, опасявайки се, че то ще предизвика преместване на ирландските и британските депозити в защитените ирландски банки. Въпреки това Великобритания, също като Германия, не подкрепя френския план за координирани действия за справяне с финансовата криза в рамките на ЕС. Правителственият говорител отказа да потвърди присъствието на британския премиер Гордън Браун на срещата на върха в Париж в събота.

От своя страна, специалният съветник на Саркози Хенри Гуиано каза пред местен тв канал, че за страната вече няма да са приоритет задълженията, произтичащи от договора от Маастрихт - да поддържа бюджетен дефицит под 3% от БВП. "Приоритетът е спасяването на световната банкова система", каза той. Финансовият министър на Люксембург Жан Клод Юнкер, който оглавява комитета на финансовите министри от Еврозоната, приветства идеята на Сарокози за среща на върха, но днес също се обяви против създаването на общ европейски фонд за спасяване на банките.

"За Европа не е необходим общ спасителен план, защото банковият сектор тук е по-стабилен", каза Юнкер. "В 27-те страни от ЕС има много различни условия, що се отнася до финансовите пазари, както и различна култура на финансовите системи. Не желаем да се ангажираме с каквито и да било спекулации, че може да бъде дискутиран някакъв европейски модел на какъвто и да било форум", изтъкна вчера германският правителствен говорител Томас Стег.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА