Банкерите започват да обмислят начини за това как да направят кредитите по-евтини, притеснявайки се от нарастващия брой на необслужваните такива.

Така например, банката с една от най-агресивните политики на пазара - Volksbank, ще намали нивото на лихвите на вече отпуснатите заеми в евро с до 1.5% от февруари насам, сочи публикация на финансовото издание ZF.ro.

Това не е единствената финансова институция, която планира да прибегне до действия за облекчаване на кредитополучателите, в следствие на опасенията, че високите лихви ще възпрепятстват хората да си погасяват задълженията.

Някои банки предлагат лихви по депозити в леи в размер на 18-21% на година, за да привличат средства. Тези високи лихви обаче ги карат да повишават и лихвите по кредитите, които предлагат.

Много специалисти изразяват мнение, че финансовите институции в страната не се нуждаят от налични средства в такива размери, които да привличат, и банките трябва да започнат да се замислят все повече какво предлагат за депозитите и как тези средства ще носят възвръщаемост.

Много банки започват да избягват повишението на лихвите по кредитите, които стават все по-непосилни за потребителите.

Повечето от кредитите в евро са обвързани с тримесечния EURIBOR, който към настоящия момент е с три процента по-нисък в сравнение с октомври. За същия период обаче рисковата премия свързана с чуждестранното финансиране на Румъния се е повишила с 5 или 6%, което неутрализира спада.

Лошите кредити са съставлявали 5.28% от всички заеми, отпуснати от банките в Румъния през септември. Това е и най-високият дял на лошите кредити от март 2003 г. насам, според данни на Централната банка на страната. Делът на тези заеми е нараснал значително от пролетта на 2007 г., когато е възлизал само на 3% от всички заеми.

Делът на лошите кредити на най-голямата банка на румънския пазар - BCR, е възлизал на 3.4% през септември. Главният изпълнителен директор на институцията Доминик Брюсеелс определя нивото на лошите кредити като "комфортно", но добавя, че може да се очаква леко влошаване поради ръста на безработицата.

Анализатори обаче отбелязват, че общо 26.6% от кредитите са в графата "под наблюдение", докато други 8.9% са дори още по-рискови.