Жером Кервиел, който бе обвинен в причиняване на загуби в размер на 5.6 милиарда долара на една от водещите френски банки - Societe Generale, спечели дело за неправомерно уволнение срещу бившия си работодател.

В допълнение са му присъдени 455 500 евро, от които 100 000 по направление на неправомерно освобождаване, както и 300 000 евро от неплатен бонус за 2007 г.

Съдията по делото изказа известни съмнения относно позициите на френската финансова институция, откакто скандалът придоби медийна популярност.

„Societe Generale не може да претендира, че не е била осведомена за действията на Жером Кервиел преди 2008 г.“, коментира съдията Хюго Кабурнак в изявлението си. „Освобождаването на Кервиел не санкционира действията на Кервиел, а техните последици“, допълва още съдията.

В допълнение той заяви, че френската банка е знаела за случаи на превишаване на правомощия на Кервиел поне от април на 2007 г., като през ноември на същата година е уводомила регулаторите за „значителна позиция“ в Allianz SE.

Предвид на факта, че банката е толерирала действията на трейдъра, не може да използва аргумента за измама като основание за уволнението му през февруари на 2008 г., заключава съдията.

Societe Generale не е успяла да обясни как превишаването на търговския лимит от 125 милиона евро на Кервиел не е намалил ликвидността на останалите трейдъри. Тя не е предоставила и еднозначни доказателства, че други трейдъри от екипа й не са преминавали също този търговски лимит.

Това е поредния обрат в отношенията между финансовата институция и бившия й трейдър, който подведе под отговорност работодателите си.

Присъдата може да окаже въздействие върху резултатите от другите дела, които в момента се водят между двете страни, включително и за нанесени щети от SG на Кервиел.

От френската банка обявиха, че моментално ще обжалват присъдата, както и изискването за незабавно плащане на Кервиел на 80 000 евро от присъдената сума.