„Балкан“ АД, „Велдим-1“ ООД, „Доместина“ ООД и „Индустриални батерии“ ЕООД са най-добрите фирми на България през 2015 г., обявиха организаторите на конкурса „Най-добра българска фирма“.

Победителите бяха наградени на специална церемония на 24 ноември в галeрията “Квадрат 500” в София с участието на представители на бизнеса и медиите. Организаторите от Fibank (Първа инвестиционна банка) отчетоха нарастващ интерес към инициативата, в която тази година взеха участие 240 фирми от над 80 бранша.

Най-оспорваната категория „Средна и голяма фирма“ спечели производителят на метални изделия и тръбни и телени конструкции - „Балкан“ АД. Фирмата произвежда оборудване за магазините на мебелната верига ИКЕА в цял свят.

Негови подгласници на 2-ото и 3-ото място са съответно „Купро Емайл“ ЕООД, производител на емайлирани домакински съдове с над 65-годишна история, и „Милкана“ ООД, която се занимава с производство и монтаж на ПВЦ, алуминиева дограма и стъклопакет.

В категорията „Микро и малка фирма“ като победител беше отличена „Велдим-1“ ООД с три направления дейности: системи за сигурност, електроинсталации и климатични системи. Най-голямата инвестиция на фирмата е в развитието на офис мрежата в България и в представителството на фирмата в САЩ. Разполага с офиси в 6 български града, а от началото на 2015 г. има офис и в Денвър, Колорадо.

В същата категория 2-о място получи „Глас Дизайн“ ООД, която работи в сферата на търговията на едро и дребно със стъкло, обработка на стъкло и производство на стъклопакети и стъкла. 3-о място зае предприятието „Ди Ай Ди – Билдинг“ ЕООД, специализирало се в областта на сухото вътрешно и външно строителство и свързаните с него допълнителни дейности.

Он лайн порталът за наемане на домашни помощници „Доместина“ стана първи в категорията „Стартиращ бизнес“. На 2-о място е „Скейл Фокус“, високотехнологична компания за разработка и интеграция на софтуерни решения. И на 3-то място - „Призмос“ ООД, която е създала мобилно приложение за настройка на електрониката в автомобила.

Престижните отличия бяха определени от жури в състав: Васил Христов - главен изпълнителен директор на Fibank, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът и съосновател на “Галъп Интернешънъл” Кънчо Стойчев, Венелина Гочева - управител на „Медийна група България Холдинг”, и Йордан Матеев - главен редактор на сп. „Форбс“ България.

Посетителите на сайта www.naidobrafirma.bg определиха приза в категорията „Награда на публиката“, който тази година отиде при „Индустриални батерии“ ЕООД – производител и търговец на акумулаторни батерии от Търговище.

Нововъведение в четвъртото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“ беше категорията „Проектно финансиране за бизнес таланти“. В нея бяха поканени за участие българи с иновативни идеи, като специално жури отличи трима победители, които получиха съответно 15 000, 10 000 и 5 000 лева за реалното започване на бизнеса си.

На първо място в новата категория е Георги Халачев с проект за софтуерна система за управление на бизнес и жилищни имоти. Втори е Живко Стоянов с идея за производство на автомати за рециклиране на найлонови бутилки, а трети – Мария Подобедова, чиято бизнес идея е свързана с внос и търговия с ръчно рисувани по идея на клиента испански еспадрили.

Новата категория „Проектно финансиране на бизнес таланти“ има собствено жури и в нея идеите се разглеждат от: Пламен Ташков - собственик на производителя на бронежилетки „МАРС Армор“, Цветан Цеков - земеделски производител и собственик на „Яблена Натура“ и Венцислав Пенков - собственик на фирма „Национал 7“, която се занимава с производство на екопелети.

„Големият интерес към конкурса ясно показва, че имаме качествени български фирми и те произвеждат отлични продукти на европейско ниво. Още повече, 2014 г. не беше най-лесната за правeне на бизнес в България, но немалко успяха“, коментира по време на връчването на наградите Чавдар Златев - директор "Корпоративно банкиране" на Fibank.