Очаква се лошите кредити да скочат до 20% от всички раздадени заеми в Централна и Източна Европа, включително и у нас. Този размер на неизплатените заеми ще се реализира при положение, че кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. , показва проучване на Австрийската централна банка.

При този сценарий нивото на невърнатите заеми в Австралия ще се удвои, а в Централна и Югоизточна Европа, както и в Общността на независимите държави (ОНД), ще нарасне 3.5 пъти. По този начин за две години равнището на невърнатите кредити в Австрия ще достигне 10 на сто, а в Източна Европа - 20 на сто.

Сред големите австрийски банкови групи, които са свързани с пазара у нас, са "Райфайзен" и Банк Аустрия, част от "УниКредит Груп".

Доста мрачни в момента са прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за нашата икономика. Според фонда българската икономика ще отбележи спад с шокиращите 7% тази година. През последните месеци организацията мени очакванията си средно на всеки 2-3 седмици и всеки следващ път те са все по-лоши. Най-новата прогноза на фонда е, че икономиката на страната ни ще се свие със 7% през 2009 г. и с 2.5% през 2010 г.

Само преди по-малко от два месеца фондът твърдеше, че спадът ще е в размер на 3.5%. В средата на март песимистичният вариант беше минус 3%, а оптимистичният - дори за растеж на 1%.

При тази финансова ситуация у нас високите лихви в момента по депозитите не са нормални, защото като следствие те водят и до много високи лихви по кредитите, коментират банкери. Според тях няколко банки са подели кампанията с промоциите по депозитите, а останалите били принудени да се включат, за да не останат без вложители.

Нива от 9-10% по депозитите са абсурдни и качват лихвите по кредитите до 14-15 на сто, което спъва икономиката, смята банкерът Стоян Александров. Завърта се спирала, която води до влошаване на кредитните портфейли и намаляване на печалбите. В такава ситуация банките могат да издържат 6-9 месеца, но не е ясно докога ще продължи кризата. След това може да се стигне до сериозни затруднения в банковия сектор.

Средно по 42 669 евро е размерът на ипотечните кредити, които софиянци са теглили за покупка на имот през първото полугодие на годината, коментираха от консултантската

компания Кредит център. В сравнение за същия период на миналата година това е с 28 процента по-малко, когато средният размер на ипотечния кредит е бил 59 092 евро. В Пловдив са теглили средно по 27 395 евро при 38 хиляди евро за първото полугодие на 2008 година.

Основните причини за по-малкия размер на кредитите през тази година са спадът в цените на жилищата и по-малкият процент на финансиране от страна на банките. Ако през юли 2008 г. голям наричахме кредит от над 300-350 хил. евро, днес финансовите институции са доста по скептични към отпускането на големи суми, с изключение на случаите, когато обезценяването е сериозно и с уникални характеристики.

Освен със спад в размера на кредита периодът се характеризира и с много откази от теглене на заеми на първоначално одобрени клиенти. Около 26% са се отказали от кредит, защото са купили имот със свои средства, но са проучвали изгодата от заем. За сравнение през миналата година те са били само 4%. Сега всеки пети се отказва от кредит заради високите цени, докато миналата година това е направил всеки трети. Високите лихви на ипотеките - над 10%, са пък причина една четвърт от кандидатите за заем да се отказват от такъв. Заради намаляването на доходите 16% не са взели пари от банка след първоначално одобрение.

Задълбочаващата се финансова криза вече води до масова разпродажба на имоти в цялата страна и основно в столицата, защото хората не могат да обслужват заемите си. Става въпрос за апартаменти, къщи, цели сгради, ниви, земи в регулация.

Ипотеките по-скоро са заложени от бизнеса. От една страна, това са строителни предприемачи, които са теглили кредити, надявайки се на бързи продажби. От друга, са инвеститори, които имат и друг бизнес, но са вложили пари и в имоти заради големите доскорошни цени.

Практиката показва, че всички увеличения на лихвите по заемите започват първо с вече отпуснатите. Това е в противоречие с договорните отношения по света, но у нас се случва, тъй като родните трезори сключват с клиентите си контракти, в които възможността за промени на клаузите е само от страна на кредитната институция.

По този начин добрите клиенти, които са взели заем и го плащат добросъвестно, са наказани. Банките използват позицията на по-силния. Който вече е надянал хомота на финансовата задлъжнялост, няма къде да ходи и ще плаща. Защото практиката по преоформяне на заемите не е най-любимата за нашите трезори. А рефинансиране от други банки излиза доста скъпо и операцията се обезмисля.

Източник: БТА