До 22 часа днес, когато отваря борсата в Сидни (Австралия) трябва да бъде взето решение във връзка с изпадналата в криза белгиийско-холандска банка Fortis, информират белгийски медии.

От вчера до момента се водят непрекъснати разговори между Белгия, Холандия, Люксембург и Франция, както и с Централната европейска банка (банката на Европейския съюз), около кризата във Fortis, заяви белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс.
Поддържаме също непрекъснати контакти с банковите надзорни власти в тези страни, за да има ясен поглед върху обстановката и за да се прецени какви са възможните решения. Освен това искаме да имаме общ поглед кои банкови институции имат трудности, не само в Белгия, а и в Европейския съюз въобще, заради кризата в САЩ, добави той в интервю днес за белгийската телевизия ЕрТе Ел.

Причините за безпрецедентната мобилизация около Fortis са, че това е първата голяма европейска банка, попаднала във водовъртежа на финансовата криза в САЩ, както и че Fortis е най-голямата банкова институция в Белгия и втора по големина във Холандия след като закупи през миналата година холандската банка ABN Amro.

Междувременно министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер, председател на Еврогрупата, която включва страните в Европейския съюз, приели еврото за национална валута, се обърна с призив към САЩ да вземат бързи решения за преодоляване на кризата в банковия сектор на страната. Европейските банки, които започват да плуват в бурни води, страдат от неизвестността какво ще се предприеме в САЩ, заяви той, цитиран от белгийски медии.

Освен разпродажба на "нестратегически активи", като възможни стъпки за преодоляване на кризата във Fortis се споменава придобиването й от холандската банка ING или от френската BNP Paribas.

Банкови експерти тук отбелязват, че след като през последните работни дни на тази седмица акциите на Fortis рязко се обезцениха, банката се е превърнала в "доста апетитна хапка". Въпреки това обаче ING и BNP Paribas искали държавни гаранции за някои рискови активи на Fortis.

Според белгийския вестник на фламандски език "Де Тейд" в политическите кръгове в Белгия била спомената също възможността Fortis да бъде национализирана, но засега тази информация не е потвърдена.

Източник: БТА