Втората най-голяма швейцарска банка - Credit Suisse Group, обяви счетоводни грешки, които се очаква да намалят печалбата за първото тримесечие на годината с около 1 млрд. долара, стана ясно от изявление на банката днес.

От банката отчетоха за изминалото тримесечие най-лошия си резултат от 5 години насам, вследствие на затруднения заради кризата, обхванала щатските ипотечни пазари.

Причина за това бяха отписване на активи на стойност 2.85 млрд. долара. Очаква се резултатите и за тази година да бъдат засегнати от проблемите във финансовия сектор в световен мащаб.

Известието стана реалност, след като Катар заяви, че закупува дял в швейцарската банка, седмица след обявяване на изключително негативни резултати от страна на втората най-голяма швейцарска банка.

Печалбата на банката се е понижила със 72% през четвъртото тримесечие на миналата година. За последните три месеца на изминалата година печалбата на Credit Suisse Group е възлязла на 1.3 млрд. швейцарски франка (1.2 млрд. долара). За сравнение, година по-рано тя е била 4.67 млрд. франка.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба за тримесечието в размер на 1.43 млрд. швейцарски франка.

За сравнение, през последното тримесечие на миналата година от най-голямата швейцарска инвестиционна банка - UBS регистрираха печалба в размер на 14 млрд. долара.

Приходите на Credit Suisse Group са се понижили с 13% за тримесечието до 9.4 млрд. франка, като тези от инвестиционно банкиране са паднали с 36%, до 3.9 млрд. франка, в резултат на отписване на активи от банката.