Очакват излишък от 2.34 млрд. лева по КФП към април

851
Очакват излишък от 2.34 млрд. лева по КФП към април

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на месец април 2016 г. да бъде положително в размер на 2.34 млрд. лв. (2.6% от прогнозния БВП).

За сравнение за първите четири месеца на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 1.06 млрд. лв. (1.2% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1.4 процентни пункта.

Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година.

Следва да се отбележи, че поради спецификата на данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите четири месеца, както и поради изместването на значителна част от инвестиционните разходи за втората половина на годината, прогнозираното текущо ниво на бюджетния излишък към април не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета.

Добрите параметри по текущото изпълнение на бюджета за изминалите четири месеца на годината би следвало да се приемат като гаранция, че предвиденият бюджетен баланс за годината е постижим.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към края на месец април 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 12.19 млрд. лв. (36.9% от годишния разчет), като спрямо първите четири месеца на 2015 г. се отбелязва ръст от 861.3 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.02 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват със 165.4 млн. лева. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2016 г. са в размер на 9.84 млрд. лв., което е 28.3% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 10.26 млрд. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.04.2016 г. от централния бюджет, възлиза на 294.7 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС, Решение на Съвета 2007/436/ЕО, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейските общности и Регламент на Съвета № 1150/2000, изменен с Регламент № 2018/2004, Регламент № 105/2009 и Регламент № 1377/2014, за прилагане на Решение 2007/436/ЕО.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец май 2016 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg