Българската банкова система е силна, гъвкава и конкурентоспособна. Това се казва в последния анализ на рейтинговата агенция Moody`s Investors Service.

В доклада на агенцията се посочва, че в България има 30 търговски банки, 24 местни представителства, 6 клона на чуждестранни банки и 219 небанкови финансови институции.

Пет банки контролират 55 процента от сектора.

Информацията се потвърждава и от данните на БНБ за състоянието на банковия сектор у нас. Българските банки приключиха кризисната 2010 г. с печалба, въпреки намалените им с 21 процента приходи.

Каква е оценката на българските банкери за банковата система у нас при влошените икономически условия?

„Може да се оцени като повече от задоволителна, въпреки трудностите, през които преминава икономиката ни - прави оценка на състоянието на финансовия сектор Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, банката с най-голям дял на пазара у нас. - Въпреки кризата, банковата система се справя повече от добре с това, което се случва. Банковият сектор остава на печалба. Структуроопределящите банки са със здрави баланси.

В годините преди кризата банките бяха принудени от БНБ да поддържат много високи нива на ликвидност. Бяха принудени да поддържат значителни капиталови резерви срещу рискове, които се натрупаха в портфейлите им в годините на бума. Така че, тези буфери, които бяха изградени в добрите години на българската икономика, сега помагат на банковия сектор да преминава през трудностите без особено напрежение. Банките влязоха в кризата със значителни резерви", допълва той.

„Това, което се случва при банките, е отражение на случващото се в икономиката с известно забавяне - очертава прогнозите за тази година икономистътъ.

Положителни развития очакваме в резултат на това, че икономиката или една значителна част от нея, вече излиза от кризата. Това постепенно започва да прозира и в банковите баланси. Подобряват се вземанията на банките и кредитирането.

Така самият сектор започва да излиза от кризата.

В същото време има една значителна част от икономиката, която продължава да преминава през трудности и съответно това ще тежи върху балансите на банките още известно време."

„Нашият основен сценарий предвижда увеличаване на несъбираемите кредити до около 15 процента през втората половина на годината - коментира ситуацията с дълговете на фирми и домакинства към банките Кристофор Павлов. - Очакваме финансовият резултат на банковия сектор да бъде с 10-20 процента по-висок от този през т.г. Защото междувременно започва да се възстановява и обемът на бизнеса."

Източник: БНР