Спадът на лихвените проценти по депозитите и в трите основни валути ще продължи с бавни темпове и през последното тримесечие на тази година.

Това става ясно от изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания" на Министерството на финансите, представящо очакванията на широк кръг финансови посредници по отношение на основни макроикономически показатели и фактори.

Болшинството от финансовите посредници очакват лихвените равнища в лева да се понижат (59.4%), а тези в лева и евро да останат без промяна - съответно по 56.3%.

При отделните групи посредници, банките са категорични за понижението на процентите по депозитите в лева и евро (85.7% и 71.4% поддържат този отговор) и са сравнително разколебани по отношение на доларовите депозити.

Инвестиционните посредници нямат единно мнение, като 58.3% очакват цената на депозитите в лева да се понижи, докато същият процент от смятат, че процентите по депозити в евро и долари остане непроменен.

Управляващите дружества и пенсионно-осигурителните дружества са раздвоени по равно с по 46.1% между възможността лихвените проценти по левовите депозити да останат непроменени и да се понижат.

Респективно 69.2% и 53.9% от анкетираните в тази група имат неутрално очакване за цената на депозитите в евро и щатски долари.

Очакванията за лихвите по кредити съвпадат като посока с тези по депозитите, но показват по-слабо понижение. Това се дължи на по-високия дял анкетирани, дали неутрален отговор, като по отношение на трите валути така смятат съответно 51.6% за кредитите в лева и по 59.4% за тези в евро и долари.

Най-категорични в прогнозите си за запазване нивото на лихвените проценти по кредити са управляващите и пенсионно-осигурителните дружества - по 69.2% от тях споделят това мнение респективно за процентите в лева и евро и 84.6% за процентите в долари.

Инвестиционните посредници като цяло предвиждат понижение на лихвените проценти по кредити, каквито са и преобладаващата част от отговорите им - съответно по 54.6%, 50% и 58.3%.

При банките се наблюдават различни разпределения на отговорите по отделните валути. Очакванията им са за по-силно понижение на лихвените проценти по левови кредити и за по-слаби понижения на процентите в евро и долари, при които преобладават неутралните мнения - 57.1% и 71.4%.