През изминалия уикенд министърът на финансите на Швейцария Ханс-Рудолф Мерц се срещна с колегите си от Люксембург и Австрия, двете единствени страни от ЕС, които все още запазват банковата тайна и с министър-предсeдателя на Лихтенщайн в силно охранявания замък Сенинген в Люксембург, информира Reuters.

Към тях се е присъединил за първи път и германският министър на финансите Волфганг Щойбле, чиито намерения да преследва укриващите данъци, дори посредством закупуването на крадени данни, разтърси мултитрилионната офшорна банкова индустрия.

"Срещата определено е стъпка в правилната посока," е заявил източник запознат с разговорите пред Reuters. "На нея обаче не са постигнати някакви конкретни политически резултати".

От пресслужбата на министъра на финансите на Люксембург Люк Фриден, който е бил домакин на срещата, засега отказват да коментират събирането.

Говорителка на швейцарското министерство на финансите пък е заявила, че срещата е протекла в приятелска атмосфера, въпреки напрежението напоследък между Швейцария и Германия по отношение на решението на Берлин да се сдобие с откраднато CD-ROM устройство, съдържащо данни за клиенти на швейцарски банки.

Европейските офшорни центрове се съгласиха миналия март да охлабят строгите си правила по отношение на банковата тайна и да помогнат на чуждестранните данъчни власти в преследването на укриващите данъци. Така те успяха да не попаднат в международен черен списък на офшорните центрове, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който беше подкрепен от страните от Г-20.

Швейцария, която е основна мишена на международната борба с укриващите данъци, понесе голям удар, след като стана ясно, че най-голямата й банка UBS е помагала на заможни американци да укриват средства в тайни швейцарски сметки.

Въпреки признанията си, офшорните центрове продължават да бъдат под натиск да разкрият дейността си и да позволят на държавите да попълнят данъчните си хазните след финансовата криза .

Правителството на Швейцария, която управлява около 1.8 трлн. долара чуждестранни средства и е основната мишена на страни като САЩ и Германия, ще свика среща на 24 февруари, за да обсъди бъдещата си стратегия.

Швейцарски медии обаче вчера излязоха с информации, че правителството, което допреди няколко дни беше разделено по въпроса за това как да отблъсне натиска от чужбина, може да се опита да си осигури значително по-дълъг преходен период, така че да позволи на данъчните измамници да си признаят или да напуснат страната.

Тази стратегия засега съвпада с подхода на Лихтенщайн, която миналата година направи обратен завой, за да избегне срива на индустрията си за финансови услуги.

Швейцария се съгласи през март да премахне създадената изкуствено разлика между сериозна данъчна измама и маловажни нарушения по укриване на данъци, като по този начин отслаби вековните си правила по отношение на банковата тайна.

Висши швейцарски ръководители обаче изразиха опасения, че Швейцария може да загуби достъп до огромния финансов пазар на ЕС, ако не сътрудничи на данъчните власти.

Цели 62% от швейцарците са против премахването на банковата тайна, според проучване на два швейцарски вестника, но настроението на страната се променя.

В същото време Люксембург, чиито закони за банковата тайна помогнаха на кралството да стане най-големият център за европейски средства, също е подложено на критики, защото приемането на така наречените данъчни стандарти на ОИСР от страна на Швейцария и други офшорни центрове налага обменянето на данъчни данни с други страни членки на ЕС.

Същото важи и за Австрия, която също е член на ЕС.