Окрупняване на банковия сектор в Гърция

877
Окрупняване на банковия сектор в Гърция

Раздвижване цари напоследък сред банкерите в Гърция, което се очаква да продължи през цялото лято, след като правителството и централната банка отправиха призиви за окрупняване на банковия сектор и за сливания на местни банки с чуждестранни партньори заради опасения, че финансовите проблеми на страната могат да обхванат и кредитните институции, пише гръцкият в. "Имерисия".

Наскоро агенция Moody's снижи кредитния рейтинг на гръцките банки, някои от които гледат благосклонно на идеята за сключване на сделки с чуждестранни стратегически партньори.

Миналата седмица финансовият министър Георгиос Папаконстантину обяви пореден пакет от гаранции за банките на стойност 25 млрд. евро за насърчаване на пазара и за повишаване на неговата ликвидност. Така предоставените досега гаранции за подпомагане на банковия сектор вече възлизат на 68 млрд. евро.

Банките в Гърция в момента нямат достъп до пазарите и Европейската централна банка сега е единственият им източник за придобиване на финансов ресурс, смята министърът. Според изнесени от него данни досега Европейската централна банка е предоставила на гръцките банки около 95 млрд. евро за повишаване на тяхната ликвидност.

Той смята, че предоставеният пореден пакет от гаранцици ще даде възможност на банките от есента да започнат да отпускат повече кредити, които да осигурят глътка въздух на бизнеса и потребителите.

Преди дни в свой доклад гръцката Централна банка призова банкерите в страната да предприемат действия за създаване на стратегически обединения или сливания и за преструктуриране на сектора с цел финансовите процеси да бъдат управлявани по-добре и да може страната да възвърне достъпа си до капиталовите пазари.

Сливането на банки в Гърция се подкрепя както от правителството, така и от Европейския съюз и Международния валутен фонд, тъй като се очаква то да отприщи процеса на приватизация.

Наблюдатели в Атина коментират, че процесът на сливания е повлиян от присъединяването на Гърция към механизма за подкрепа, създаден от ЕС съвместно с МВФ, по силата на който страната договори помощи под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро, както и от изолацията на Гърция от международните финансови и борсови пазари.

Още от началото на годината правителството и централната банка започнаха да приканват към окрупняване на банковия сектор с цел създаване на по-малобройни, но по-мощни финансово-кредитни институции, които да дадат тласък на икономиката.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg