Орешарски: Глобите за предсрочно погасяване на кредити е в интерес на ликвидността на системата

1007
Орешарски: Глобите за предсрочно погасяване на кредити е в интерес на ликвидността на системата

Глобите за предсрочно погасяване на потребителски кредити е в интерес на потребителите и ликвидността на системата -  никой не обича да плаща глоби, но е в интерес на ликвидността на системата, защото й позволява по-надеждно планиране на управлението на ликвидността, каза по време на днешния парламентарен контрол Пламен Орешарски.

Възнамерява ли правителството да предприеме конкретни действия - тук ще спра с малко по-големи детайли. Действащият Закон за потребителския кредит е напълно хармонизиран с действащата Директива 87/102/ЕИО на Съвета от 22 декември 1986 г. и предвижда горен таван, до който могат да се санкционират потребителите, в частност дължимите от потребителя разходи, които са предвидени в договора за потребителски кредит не могат да надвишават тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите по потребителския кредит върху остатъка от кредита, допълни той.

Има новоприета директива от 2008 година, която доста смекчава тези санкции, слага нов горен таван, който е значително по-нисък и въвежда и други по-технически изменения, които са в интерес на потребителите.

Страните-членки имат срок две години и аз вече съм разпоредил, съответно подготовката на промени в закона, така че да отговорим на Директивата.

Що се касае до останалите въпроси, мисля че те имаха популистки характер, така че ще се въздържа на този етап.

Снимка:БГНЕСFacebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...