Нашата банкова система изглежда доста стабилно, заяви по БНР бившият финансов министър и настоящ депутат от КБ Пламен Орешарски.

Той коментира как кризата в съседна Гърция може да се отрази на българските финанси. Около една трета от българските банки са собственост на гръцки.

"Важно е да продължим да се дистанцираме от Гърция и да го демонстрираме", заяви финансистът. Орешарски смята, че това може да бъде постигнато като се продължи политиката на свиване на дефицита и неговото балансиране.

Според него най-важното е да покажем на чуждите инвеститори, че можем да управляваме нашите финанси разумно. Той е категоричен: "в интерес на България е Гърция възможно най-бързо да бъде стабилизирана". "Така ще намалее регионалният риск", каза Орешарски, добавяйки, че международните инвеститори не гледат само една отделна страна, а по-широко.

Той припомни случаят с изпадналите в икономическа криза през 2008 г. Балтийски страни. В някои от тях е съществувала система на валутен борд, както в България. Това е дало повод да се заговори, че България ще бъде следващата страна изпаднала в подобна криза. Орешарски смята, че кризата в Гърция е една "добра възможност да се дистанцираме от случаите на лоши фискални практики и да покажем, че България през последното десетилетие управлява финансите си разумно".

Източник: БГНЕС