Италиански съд осъди Антонио Фацио, бившия ръководител на централната банка на Италия, на четири години затвор за манипулиране на пазара, свързано с битката за придобиване на италианската Banca Antonveneta през 2005 г., предаде Ройтерс.

Съдът в Милано разпореди Фацио, който ръководеше централната банка от 1993 г. до 2005 г., да плати глоба от 1.5 млн. евро за ролята си в острата схватка, противопоставила холандската ABN Amro срещу италианската Banca Popolare Italiana.

Адвокатът на бившия централен банкер определи присъдата като "несправедлива" и заяви, че ще обжалва.

Фацио бе принуден да подаде оставка през декември 2005 г. заради обвиненията, че е подкрепил офертата на BPI, която сега е част от Banco Italiana.

Съдът глоби и застрахователната компания Unipol с 900 000 евро и нареди конфискация на 39.6 млн. евро заради престъпно поведение на двама нейни бивши служители във връзка с делото Антонвенета.

Според италианското законодателство компаниите носят отговорност за неуспешния надзор над служителите си.

Бившият председател на управителния съвет на Унипол Джовани Консорте бе осъден на три години затвор и глоба от един милион евро.

Фацио е обвиняем и за манипулиране на пазара по отделно дело, свързано с офертата на Unipol от 2005 г. Banca Nazionale del Lavoro. Той отрича обвиненията, допълва Ройтерс.

Източник: БТА