Общо осем банки, в това число две гръцки, пет испански и една австрийска не са издържали стрес тестовете проведени от Европейски банков орган (EBA) стана ясно снощи.

Всички холандски, британски, френски, италиански, германски и португалски банки са преминали успешно тестовете. Няколко банки в последните две държави, както и няколко испански банки обаче са издържали тестовете с минимални резултати, според EBA. Всичките десет скандинавски банки са преминали успешно.

Две германски банки (Nordbank и NordLB), една словенска, две гръцки, две португалски и една кипърска за малко са щели да се провалят. Общо 16 банки са имали първична капиталова адекватност между 5 и 6%, според EBA.

От Централната банка на Италия обявиха, че всички банки в страната са издържали успешно тестовете. Участвалите три ирландски банки също са с положителен резултат.

Австрийската Volksbank, която не е издържала теста, излезе с изявление, в което казва, че ще приеме резултатите на сериозно, но разкритикува EBA за това, че не е отчела мерки, които банката е предприела за набирането на средства, в това число и продажбата на международни активи на руската Sberbank.

Анализатори очакваха редица гръцки банки да се провалят, в това число EFG Eurobank, Piraeus и ATE Bank. И трите банки има голяма експозиция към държавния гръцки дълг. ATE Bank и EFG не са издържали тестовете, докато Piraeus се е представила успешно.

Германската банка Helaba се изключи от участие в тестовете в четвъртък след спор дали в тях може да бъде включен хибридния й капитал. Най-големите германски банки Deutsche Bank и Commerzbank преминават тестовете с лекота.

Испанските банки Pastor и CatalunyaCaixa бяха обявили, че няма да издържат тестовете и не успяха. Те обаче са щели да се справят успешно, ако им е било позволено да включат определени провизии като основен капитал. През миналата година стрес тестовете позволяваха това, но правилата през 2011 г. са по-строги.