През юли балансовите параметри и финансовите показатели на кредитните институции не търпят съществени промени. Размерът на кредитния портфейл на банковата системата се увеличава незначително, съобщават от БНБ.

Продължаващото нарастване на класифицираните кредити води до засилен растеж на разходите за обезценка и на специфичните провизии за кредитен риск. През месеца е извършена допълнителна обезценка за 113 млн. лв., или с 19.9% повече спрямо юни. Натрупаните обезценки от началото на годината са 678.58 млн. лв.

Същевременно повишените финансови и оперативни приходи на банките (с 324 млн. лв., 17.1%) осигуряват покритие на всички разходи от дейността.

В рамките на месеца печалбата на банковия сектор се повишава с 50 млн. лв. и към 31 юли достига 402 млн. лв. от началото на 2010 г. На ниво система размерът на ликвидните активи и на пасивите остава почти същият. В резултат коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се запазва на нивото от юни и възлиза на 22.16%.

Месечното намаление при вземанията от кредитни институции и при ценните книжа е компенсирано от нарастването при паричните средства. Така общата сума на активите на сектора също се запазва и в края на месеца възлиза на 71 млрд. лв. Делът на петте най-големи банки в общото балансово число леко намалява до 55.8%.

През месеца брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличават с 0.5%. Размерът на привлечените средства остава стабилен. Ресурсът от институции, различни от кредитни, се увеличава с 2%, а от граждани и домакинства - с 0.5%. Редуциращ ефект оказва намалението при кредитните институции, обусловено от настъпването на падежи, главно на краткосрочно финансиране от нерезиденти. Делът на местните ресурси в общата сума на привлечените средства е 76%.

В рамките на отчетния месец балансовият капитал на системата нараства с 0.8% до 9.6 млрд. лв. Принос има както повишаването на дохода от текущата година, така и засилването на емитирания капитал с 33 млн. лв.