Испанските банки са изправени пред още загуби по отпуснатите от тях кредити, след като ускоряването на икономическия спад може да материализира най-лошия сценарий, отхвърлен от стрес тестовете, пише Bloomberg.

Делът на лошите кредити достигна рекордните 9.86%, или 169.3 млрд. евро през юли, и може да се окаже, че се е повишил допълнително, след като Централната банка на Испания публикува данните малко по-късно днес.

Делът на лошите кредити, който бележи ръст в 16 поредни месеци, нарасна от 0.72% през декември 2006 г. преди испанският имотен бум да рухне.

Стрес тестовете на испанските банки, направени от консултатската компания Oliver Wyman, включват свиване на икономиката с 6.5% в периода 2012-2014 г. в най-лошия случай, за което, според Централната банка на Испания, вероятността да се случи е 1%. Анализатори от Nomura и Citigroup обаче твърдят, че мерките за ограничения и икономическата среда означават, че най-лошият сценарий вече изглежда възможен.

Молбата на Испания за 100 млрд. долара финансова помощ за банките засилва опасенията по отношение на нарастващите задължения на страната. На 10 октомври Standard & Poor’s понижи дълговия рейтинг на страната с две степени до BBB-, заявявайки че не е ясно кой ще понесе тежестта от рекапитализирането на банките. Агенцията понижи рейтингите на 11 банки, между които и на най-големите - Banco Santander SA и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

Според най-лошите прогнози на Oliver Wyman свиване на икономиката с 4.1% през 2012 г., с 2.1% през 2013 г. и с 0.3% през 2014 г. ще доведе до 270 млрд. евро кредитни загуби и 59.3 млрд. евро капиталов недостиг за банките.

Според основния сценарий се предвижда 1.7% свиване на икономиката през тази година, 0.3% през 2013 г. и ръст от 0.3% през 2014 г. Задълбочаване на рецесията обаче увеличава вероятността банките да се налага да набират допълнителен капитал, за да покриват загубите си.

От Deutsche Bank AG твърдят, че икономическият спад в Испания ще е по-малък, като прогнозира свиване на БВП с 1.7% за периода. Икономиката на страната пък се очаква да нарасне с 0.7% през 2014 г. след 2.6-процентен скок през тази и следващата година, според банката.

В най-лошия случай стрес тестовете на Oliver Wyman прогнозират безработица от 25% през тази година и 27% през 2014 г.