Бързото кредитиране отново отчита ръст след дълъг период на спадове. Заемите, отпускани от небанкови дружества, са се увеличили с 11 на сто на годишна база през второто тримесечие на тази година.

Освен традиционните причини за теглене на скъпи потребителски кредити като ремонт на дома или текущи разходи, се появява още една - добрата земеделска реколта.

Търговците на плодове и зеленчуци имат нужда от бързи пари, за да купят продукция от производителите. След това я продават двойно и тройно по-скъпо на пазарите в София, обясниха от компанията за бързи заеми "Изи кредит". Фирмата е кредитирала търговци в сезона на черешите. Сега бързи пари финансират динената реколта.

Ако търговците вземат по 3000 лева, за да купят дини, след месец-два ни връщат 3600, обясни мениджърът на дружеството Неделчо Спасов. С печалбата, която са изкарали на пазарите, високата лихва не е проблем. През зимата пък прекупвачите финансират по този начин покупката на екзотични и цитрусови плодове.

За засилен интерес на малки фирми към бързи кредити потвърждават и от други компании в бранша. В момента дребният бизнес почти няма друг шанс за финансиране. Кандидати за бързите, но и по-скъпи кредити, са и компании, които вече имат заеми към банки и им е трудно да вземат нови, а се нуждаят от оборотни средства. Затова и 16 на сто от потребителите на тази услуга в една от големите компании са посочили, че искат пари за бизнес начинания.

В летния сезон интересът към бързите пари се увеличава и заради отпуските. Хората теглят по 500-600 лева, за да допълнят спестяванията си и да прекарат добре на морето. Има обаче и клиенти, които искат заем, за да си купят обувки или чанта. Вече има и специални продукти за пенсионери, които попълват сметките си до получаването на пенсия.

Източник: в. Труд