Цената на краткосрочния заемен капитал в долари се е повишила до рекордно ниво, след вчерашното решение на Конгреса да отхвърли спасителния план.

Лихвата на лондонския междубанков пазар се е повишила с 431 базисни пункта, до исторически най-високата си стойност, при ниво от 6.88%, посочиха изнесени днес данни на Британската асоциация на банкерите.

Друг приеман за базов лихвен процент на европейските банки – Euribor за едномесечно финансиране, се е повишил също до рекордна стойност от 5.05% на годишна база.

Скочила е цената на финансиране още и на азиатските пазари поради несигурността на финансовите пазари.

Затягането на положението на паричните пазари допринесе за ликвидната криза и наложеното спасяване на пет финансови институции само за последните два дни.

Не е завидно положението на европейските финансови институции, които заемат средства от Европейската централна банка при цена почти шест пъти по-висока от тази, при която ФЕД финансира банките в най-голямата световна икономика.

Тримесечната лихва в долари на междубанковия пазар в Сингапур също се е повишила до осеммесечен максимум при ниво от 3.9%.

Повишението на лихвите по заемане на средства е отговор на страха на банките да дават средства след краха на водещи институции.

Търгуваните фючърси на чикагската борса сочат 66% вероятност ФЕД да намали лихвата си от 2% по заемане на средства на търговските банки с 50 базисни пункта до октомври. За сравнение, преди месец заложената на пазара вероятност това да се случи е била 0%.