Отказваме потребителски кредит до 14 дни

1034
Отказваме потребителски кредит до 14 дни

Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключен договор за потребителски кредит в срок от 14 дни.Това реши парламентът, който прие на второ четене Закона за потребителския кредит.

Законът ще се отнася за кредитите от 400 лв. до 147 хил. лв. В момента нормативната уредба регламентира потребителските заеми от 400 лв. до 40 хил. лв.

Всяка реклама на потребителски кредит, която посочва лихвен процент или друго число, свързано с разходите по кредита, трябва да съдържа информация за допълнителни разходи по кредита. Задължително е във всяка реклама да се представя с еднакъв шрифт информацията за лихвения процент, решиха още депутатите.

Потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит, решиха депутатите. В тези случаи той има право на намаляване на общите разходи по кредита, като това намаляване се отнася до лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.

Кредиторът не може да откаже да приеме предсрочното изпълнение по договора за кредит. Той няма да има право на обезщетение или неустойка, когато погасяването на кредита се извършва в период, през който лихвеният процент по договора за кредит не е фиксиран, както и ако погасяването е извършено въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита, или ако договорът за кредит е под формата на овърдрафт. В останалите случаи при предсрочно погасяване на кредита кредиторът има право на обезщетение.

То обаче не може да бъде по-голямо от едно на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато оставащият период на договора е по-голям от една година. Когато оставащият период на договора за кредит е по-малък от една година, обезщетението на кредитора не може да е по-голямо от 0.5 на сто от сумата на предсрочно погасения кредит.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg