Българите ще могат да откриват разплащателни сметки в банки в чужбина. Освен това ще може по-лесно да сменяме банката, в която е разплащателната ни сметка за плащане на ток, телефон, парно и вода, и лесно да сравняваме офертите на трезорите.

Това са предложения на Европейската комисия, обявени вчера в Брюксел. В момента гражданите често не успяват да си открият сметка в друга страна от ЕС или лесно да прехвърлят сметката си от една банка в друга, посочват от ЕК.

Какви такси събират банките за разплащателна сметка?

Освен това потребителите често плащат по-скъпо за услугите, предоставяни от тяхната банка, и срещат трудности при получаване на яснота за банковите такси, посочва вестник "Стандарт".

И в момента банките предлагат плащане на комунални сметки - за ток, вода, парно и интернет, чрез директно теглене на парите от разплащателната сметка. Брюксел обаче предлага хората лесно и безплатно да сменят банката си, като просто заявят при новия трезор, че искат да ползват услугите му.

След това самата банка трябва да уведоми доставчиците на комунални услуги, че вече през нея ще минават плащанията. Освен това във всяка страна от ЕС ще има независим сайт с информация за таксите на банките.