Международните банки изглежда са увеличили усилията си за намаляване на експозицията към развиващите се европейски страни през второто тримесечие на 2012 г., подновявайки една тенденция, която се забави в началото на 2012 г., информира Reuters, позовавайки се на доклад на мониторинговата група на „Виенската инициатива“.

Проучване, подготвено за групата, подчертава този "процес на деливъридж", който е следен отблизо поради опасенията, че евентуална банкова криза в развитите страни може да се отрази на икономическия растеж в региона, тъй като чуждестранните банки не отпускат средства.

"Изтеглянето на средства на западните банки от Централна, Източна и Югоизточна Европа остава проблем за икономиките в региона и потенциална заплаха за външната и финансова стабилност, ако негативните рискове се материализират", според проучването.

Виенската инициатива, основана от банки и публични финансови институции по време на кризата от 2008/09 г., за да се избегне масовия отлив от региона, вече беше предупредила за рязкото ограничаване на експозицията на банките към развиващите се европейски страни през втората половина на 2011 г.

Тази тенденция до известна степен се забави през първото тримесечие на 2012 г., след като сериозните ликвидни инжекции от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) помогна за успокояването на пазарните страхове по отношение на дълговата криза в Европа.

"През второто тримесечие на 2012 г. изтеглянето на средства от страна на западните банки вероятно отново се е увеличило, макар и не до темповете от миналата година," според проучването.

"Данните показват, че нагласите към региона се влошават с отслабването на ефекта от финансовите операции на ЕЦБ и продължаващите сериозни опасения около кризата в Еврозоната".

Данни от банкови проучвания пък дават индикации за процес на деливърдж и показват, че средствата, които банките от Централна, Източна и Югоизточна Европа дължат на чужденци намаляват през април и май.

"Комичните доказателства, че западни банки майки са искали от подразделенията си в Централна, Източна и Югоизточна Европа да се разплатят с тях по-рано от предвиденото засилва още повече впечатлението, че изтеглянето на средства продължава. Отливът обаче вероятно е по-малък в сравнение с втората половина на 2011 г.," се казва в доклада.

Групата очаква, че процесът не деливъридж ще продължи в следващите няколко години на фона на ограничаването на дейността на изпитващите затруднения западни банки.

В периода юни 2011 – март 2012 г., основните банки са ограничили значително експозицията си към редица страни – с по над 5% от БВП в България, Хърватия, Унгария, Черна гора и Словения, според проучването.

Като цяло за региона, спадът възлиза на 1.3% от БВП, или 49 млрд. долара, защото Русия и Турция разчитат по-малко на финансиране от чужди банки.

Отливът на средства е най-голям през третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. в размер на 0.7 и 0.4% от БВП на региона, респективно, забавяйки се до 0.2% през първото тримесечие на 2012 г., според проучването.

Австрийските банки, между които подразделението на UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank и Raiffeisen Bank International са сред най-големите лидери в региона.