С 36 гласа Столичният общински съвет отложи взимането на решение за апортна вноска за увеличението на капитала на "Общинска банка" АД.

"Тези две седмици отлагане може да са фатални за нашата стратегия". Това заяви вносителят на доклада и общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, предаде БГНЕС.

Докладът стана повод за напускането на групата на БСП на заседанието на съвета и предизвика редица критики от страна на вносителя.

"Ние сега, когато имахме реалната възможност най-накрая да променим акционерното участие в банката, се търсят доводи това да не стане. На мен доводите на БСП са ми ясни, те не са свързани с обида. Те са в ущърб на общината", заяви общинският съветник.

Преди две седмици във Виена беше подписан меморандум между Общинска банка и австрийска общинска банка за сътрудничество, обсъждат се проекти с взаимно участие на двете банки, каза още Алексиев.

По негова информация капиталовата адекватност на банката е 13.8% при средна капиталова адекватност на конкуренцията от около 16%.

Тя е функция на капитала на банката, затова за стабилизирането на банката и за да участваме в по добри проекти имаме нужда от увеличаване на капитала, допълни Алексиев.

Предстоят политически консултации, а ако председателският съвет прецени, ще бъде направена извънредна сесия на съвета по този въпрос, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

Това решение трябва да се вземе максимално бързо, категоричен бе той. На комисии няколко пъти, когато се е разглеждал този доклад, е обсъждана важността на решението, допълни той.

Дебатът по време на заседанието на съвета не доведе до конструктивни предложения за решаване на въпроса, като причината за това не беше само отсъствието на представителите на БСП.

Редица реплики бяха разменени между Прошко Прошков и Атанас Атанасов и представителите на мнозинството от ГЕРБ.

Основните критики на Прошков бяха отнесени към политизирането на въпроса и липсата на достатъчно прозрачност при представянето на предложението за апортиране на общински активи към банката.

Атанасов, от своя страна, критикува мнозинството за липсата на политически диалог, както и поиска коментар за представена от него информация относно некоректно давани кредити от Общинска банка на друга банка и дружество, доскоро стопанисвало футболен клуб.

Информацията на общинския съветник бързо беше отхвърлена и определена като "жълта" от Алексиев и Герджиков.