Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК – ОТП, е с интереси за закупуване на азербайджанската Unibank, е заявил ръководителят на представителството на Европейската банка за възстановяване пред TrendCapital в Баку.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) притежава 15.2% от азербайджанската Unibank.

"В момента се водят преговори за закупуване на банка в Азербайджан", заяви заместник-главният изпълнителен директор на ОТП.

„Ако преговорите доведат до споразумение, банка ОТП ще информира инвеститорите и обществото, като цяло“, допълни още той.

Представителят на ЕБВР в Баку заяви, че стратегията на банката е да продава придобитите активи във финансови институции пет или седем години след закупуването им.

По отношение на Unibank, този момент все още не е настъпил, но на този етап може да се търси стратегически партньор, който да придобие банката в рамките на 1-2 години, коментират запознати.

Unibank е втората по големина частна банка в Азербайджан, която държи 6% от активите на банковата система и 5% от депозитите на дребно в края на първото тримесечие на тази година. Банката е лидер на пазара в автомобилното и ипотечното кредитиране.