Най-голямата унгарска банка OTP Bank Nyrt. обяви, че кредитирането вероятно ще нарасне с около 5% тази година, докато икономиките в Централна и Източна Европа се възстановяват от най-тежката рецесия от десетилетия информира Bloomberg.

Депозитите ще нараснат с по-малко от 5% а понижението на основния лихвен процент на страната до рекордно ниско ниво ще постави под натиск маржовете, се казва в изявление на банката от днес. OTP, която отказва да обяви таргет за печалба, заяви, че ще налага стриктно управление на разходите.

OTP, която разполага с подразделения в девет страни в централна и източна Европа, увеличи провизиите си за лоши заеми, след като рецесията в региона направи изплащането на кредити по-трудно за гражданите в региона. Компанията разчита икономическото възстановяване да подкрепи търсенето на кредити през тази година.

Акциите на OTP днес поскъпваха в трети пореден ден. Пазарната стойност на компанията в момента възлиза на 1.6 трлн. форинта (8.1 млрд. долара). Книжата на банката са се оскъпили с 3.4% тази година.

Икономиката на Унгария, която през 2008 г. стана първата страна от ЕС получила спасителни средства, се сви с 6.3% миналата година. Това беше най-голямото свиване от 18 години. OTP очаква 0.2% свиване на икономиката през тази година.

Банката има планове за придобивания в Румъния, Сърбия, Хърватия и Словакия, за да се възползва от паричните си резерви. OTP също така няма да продава нито едно от своите подразделения.

Консолидираната печалба на банката за четвъртото тримесечие достигна 20.4 млрд. форинта, в сравнение с 60.7 млрд. форинта година по-рано, обявиха по-рано днес от OTP.

Банката е заделила 79.8 млрд. форинта провизии за лоши кредити.