Кредити до 1 млн. лв. срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна могат да получат българските фирми. Заемите нямат ограничение в целта, не се изисква и бизнес план.

Максималният срок за погасяване е до 25 години. Кредитите се отпускат от небанково дружество за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс".

При кандидатстването за финансиране фирмите представят информация за бизнеса си, за кредитната си история и за плановете си за развитие. Анализът на всеки кандидат е индивидуален, според неговите особености и реални нужди.

На фирмите не им се налага да „се нагаждат" към предварително дефинирани „кредитни продукти" или „програми". Заемите се структурират в съответствие с бизнеса, за да са удобни за обслужване. Според риска на клиента се определя и общата цена на кредита (съвкупността от лихви, премии и такси).

Непроменени остават критериите на към кандидатите за заем. И преди и по време на кризата финансиращата институция оценява потенциала на всеки клиент индивидуално, без да налага ограничения във финансирането на фирми от определени браншове или да отхвърля определени типове имоти.

За обезпечение се приемат завършени имоти от всякакъв тип - апартаменти, къщи, вили, офиси, заведения, складове, цехове и др. Обикновено, размерът на заема е до 75% от оценката на тяхната пазарна стойност.