Водещата унгарска банка OTP остава относително незасегната от кризата, обхванала глобалните финансови пазари. Институцията очаква да достигне планираните за тази година финансови резултати, заяви изпълнителният директор на банката пред инвеститори в София днес, цитиран от Bloomberg.

В прогнозите на банката е заложена печалба в размер на 1.1 млрд. евро. Компанията се надява до 2010 г. да достигне печалба преди данъци в размер на 2 млрд. евро.

Базираната в Будапеща компания притежава в портфейла си 11 банки в Централна и Източна Европа, които е придобила от 2002 г. насам.

Добрите резултати на подразделенията на банката от ЦИЕ съдействаха за това през изминалото тримесечие тя да изнесе печалба.

„Никой не отрича, че кредитната криза ще има осезателно влияние върху глобалната икономика, а оттам и върху банковия сектор“, коментира още изпълнителният директор на банката. Според него обаче банковият сектор в ЦИЕ ще остане по-слабо засегнат, като е относително резистентен.

ОТР възнамерява да насочи своето внимание към определени пазар със значителен, според тях, потенциал за растеж.

Днес акциите на унгарската банка отбелязаха понижение от 1.6% по време на търговията си на фондовата борса в Будапеща. Те са се понижили едва с 6.4% през последните шест месеца, на фона на спада от 17% в индекса MSCI ,следящ представянето на 220 банки по света.

За сравнение, за същия период унгарският борсов индекс BUX се е понижил с 15%.

Банката възнамерява да се възползва от бързото развитие на пазарите в Русия, Украйна и България. Банковите активи на бизнеса й извън Унгария са представлявали 42% от общите такива в края на юни, в сравнение с едва 24% през 2005 г.

И докато тя продава банкови звена в Словакия и Сърбия, определяни като „неосновни“ за унгарската банка, ключовите са в България, Украйна, Русия и Черна Гора.