Отражението на финансовата криза в Централна Европа ще бъде ограничено въпреки новия борсов спад днес, тъй като финансовият и банковият сектор в този регион е твърде малко свързан с американските институции, твърдят експерти, цитирани от Франс прес.

По обяд индексът ATX на Виенската фондова борса отстъпи с 2.11 процента до 3 132.20 пункта, основният индекс на Будапещенската борса BUX спадна с 1.01 на сто до 19 029.75 пункта, в София индексът SOFIX изгуби 4.18 на сто до 892.14 пункта, в Букурещ индексът BET се понижи с 3.53 процента до 4653.02 пункта, а в Любляна индексът SBI20 отстъпи с 1.5 на сто до 6454.47 пункта.

Централната банка на Австрия обаче и органът за контрол на финансовите пазари (Finanzmarktaufsichtsbehorde - FMA) изтъкнаха, че финансовата система в страната е стабилна и твърде малко податлива на превратностите на американските ипотечни пазари.

Новият председател на банката Евалд Новотни посочи пред националното радио О1, че вложителите могат да спят спокойно след обявения от американската банка Lehman Brothers фалит. Той подчерта, че по-голяма опасност представлява отражението на този фалит върху икономиката.

Новотни отбеляза, че както в останалата част от Европа, централноевропейският банков сектор, където водещи са Bank Austria - Unicredit, Erste Bank иRaiffeisen, се финансира основно от спестяванията, а не от финансовите пазари. Унгарският анализатор Конрад Шаркади Сабо от института Cashline Securities определи като прекалени опасенията от разпространение на кризата на Изток поради по-рискови инвестиционни политики и заяви, че очаква положителна тенденция на пазарите "в близките дни".