Планът на CEO-то на Lehman Brothers Ричард Фулд да задържи банката на повърхността зависи от това дали може да продаде бизнес, който той по-скоро би искал да задържи, на купувач, който може да не е способен да плати за него, пише Bloomberg.

От Lehman вчера заявиха, че ще предложат 55-процентен дял от подразделението си за управление на активи, което управлява 277 млрд. долара. Възможно е компаниите за дялово инвестиране KKR & Co. LP, Bain Capital LLC и Hellman & Friedman LLC да отправят оферти, които оценяват подразделението на около 5 млрд. долара, според източници, запознати с хода на преговорите.

Загуби в размер на 6.7 млрд. долара в последните две тримесечия и почти 90-процентен срив в цената на акциите на инвестиционната банка принудиха Фулд да обяви подразделението за продажба. Липсата на заемни средства за подобни изкупувания обаче ще затрудни доста сключването на подобна сделка. От Lehman вчера не назоваха потенциалните кандидат-купувачи за подразделението.

Дори и успешното сключване на сделка може да се окаже недостатъчно за рейтинговите агенции. От Moody's Investors Service обявиха, че разглеждат рейтингите си за Lehman и е възможно да ги намалят, ако компанията не успее да сключи “стратегическо споразумение”.

Компании за дялово инвестиране, като Carlyle Group и Blackstone, са решили да не подават оферти за подразделението, според хора, запознати със ситуацията.

Компанията за дялово инвестиране KKR планира да се превърне в публична посредством листване на Нюйоркската фондова борса до края на годината, което би могло да й определи пазарна стойност до 15 млрд. долара.

Bain, основана през 1984 г., управлява повече от 78 млрд. долара активи. Сред инвестициите на компанията са Clear Channel Communications Inc. и HD Supply Inc., както и Weather Channel, който беше закупен съвместно с NBC Universal и Blackstone по-рано тази година за около 3.5 млрд. долара.

Приходите на подразделението за управление на активи на Lehman са паднали с 21% през третото тримесечие на финансовата година, което е наполовина на 43-процентния спад в приходите от инвестиционно банкиране, обявиха вчера от банката. Подразделението е генерирало 634 млн. долара приходи през третото тримесечие, в сравнение с 802 млн. долара година по-рано.

Фулд се опитва за спаси част от печалбата на подразделението, като запази миноритарен дял.

Компаниите за дялово инвестиране са вложили средства в 33 дружества за управление на активи от 1 август 2007 г. до юни тази година, което представлява увеличение с 10% на годишна база. За същия период обаче броят на подобните сделки във всички индустрии е паднал с 12%, до 2 188, показват данни на Bloomberg.