Г-жа Петя Димитрова, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Юробанк И Еф Джи България се съгласи да отговори на въпроси на най-новия банков сайт banknews.bg.

1. Г-жо Димитрова, забелязва ли се повишено търсене на кредити в последните месеци, след свалянето на лихвите както по кредити, така и по депозити?

Намаляването на лихвите по кредитите само по себе си не би могло да породи рязко увеличение на търсенето им. В момента то продължава да е слабо, тъй като се определя на първо място от икономическата обстановка, а не само от цената на ресурса. Все още потребителите са предпазливи и изчакват сигурни знаци за реално подобряване на икономическата среда.

Също така е важно да се отбележи, че освен понижаване на лихвите, банките продължават да действат предпазливо и консервативно към кредитополучателите. Един от уроците от кризата бе, че банките трябва да оценяват внимателно рисковете, свързани с осъществяването на всяка една кредитна сделка. Като цяло мога да отбележа, че към днешна дата се наблюдава засилване на темпа на кредитиране спрямо януари 2010 г., когато беше отчетен годишен ръст на жилищните кредити от 8.6%. Само през февруари жилищното кредитиране се увеличи с 9.1%.

2. Споделяте ли мнението, че лихвите по кредитите са все още високи и банките могат да предприемат ново понижение до края на 2010 г.?

Всички промени в лихвените нива се диктуват от икономиката и развитието на пазара, а не от банките. През изминалите три месеца наблюдаваме намаляване на лихвите по депозитите и смятам, че ако тази тенденция се запази, то през втората половина на 2010 г. можем да очакваме по-значимо понижаване и на лихвите по кредитите.

Както знаете, ние от Пощенска банка бяхме сред първите финансови институции у нас, които предложиха по-ниски лихвени нива при новоотпуснати ипотечни заеми.

3. Очаквате ли тенденцията за нарастване на лоши кредити да продължи и как това би могло да се отрази на банковата система?

Въпреки че беше отчетено повишение на просрочените задължения, размерът на необслужваните заеми не надминава очакванията ни за периода на икономическа криза. В условия на несигурност и растяща безработица е нормално да наблюдаваме известен ръст на лошите кредити.

Данните на БНБ показват, че през последните месеци годишният темп на нарастване на проблемните кредити намалява спрямо стойностите от края изминалата година. Тази тенденция е най-изразена при жилищните кредити. Обемът на проблемните ипотечни заеми в първия месец на годината е нараствал с 9% на месечна база, а през февруари бе отчетено повишение само от 3.9%.

При т.нар. "други кредити за домакинствата", където се включват финансовите лизинги, селскостопанските кредити, заемите за физически лица за обучение, статистиката дори отчита намаляване на обема на проблемните експозиции през последния месец с 0.3%.

По данни на БНБ, необслужваните заеми на фирмите и домакинствата достигат до 14% от обема на редовните кредити, което е нормален дял на фона на икономическата обстановка.

Вижте цялото интервю в banknews.bg

Г-жа Димитрова има две магистърски степени по Финанси и Банково дело от Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Университета за Национално и Световно Стопанство. Освен това, тя е придобила и степен Магистър по Бизнес Администрация от Университета в Шефийлд. Член е на Асоциацията на Сертифицираните Експерт Счетоводители (ACCA) в Лондон и на Garson Lehrman Group Accounting Council в Лондон; притежава и диплома по Управление и Социално развитие на Неправителствените организации от Солунски университет „Аристотел" и Университета на Македония, (Гърция).

Придобива професионалните си квалификации в Англия, Холандия, Гърция, Белгия, САЩ, а също така взема участия в многобройни международни конференции, семинари и обучения.

Г-жа Димитрова започва кариерата си през 1996 г. в Американското Посолство като асистент на Американския Консул. От 1998-2003 г. заема поста на Старши одитор мениджър в ПрайуотърхаусКупърс. Г-жа Димитрова се присъединява към екипа на Пощенска Банка през 2003 г., където заема поста на Главен Финансов Директор, а през 2005 г. става и Прокурист на банката. През 2007 г. тя е избрана за председател на Комитета по икономическа политика към Асоциацията на банките в България. От 2007 г. заема поста на Изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк, а след сливането на Пощенска Банка и ДЗИ Банк под новото юридическо наименование "Юробанк И Еф Джи България" АД, г-жа Димитрова е назначена за Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на обединената банка.

Станете наш почитател във Facebook