Британците започнаха да прехвърлят спестяванията си от милиарди лири в ирландски банки, които предлагат защита на депозитите. За да успокои ситуацията в страната премиерът Гордън Браун потвърди, че правителството ще гарантира първите 50 000 лири от влоговете в британски банки.

Всичко това идва на фона на проблемите на английската ипотечна банка Bradford & Bingley Plc. Правителство на Великобритания пое контрол над нея, след като кредитната криза ограничи достъпа й до финансиране, а конкурентите й отказаха да закупят лошите й ипотечните заеми.

Най-голямата испанска банка Banco Santander ще заплати 612 млн. паунда (1.1 млрд. долара) за 197-те клона на Bradford & Bingley и 20-те млрд. паунда депозити на 2.7 милиона клиенти. Акциите на Bradford & Bingley бяха анулирани преди началото на търговията на Лондонската фондова борса на 29 септември.

Bradford & Bingley става втората британска банка след Northern Rock Plc, която бива национализирана през тази година.

В същото време Европейската комисия разследва дали планът на Ирландия да предостави правото на шест банки да гарантират всички банкови депозити не противоречи на законите за конкуренцията.

Източник: БНР