Правителството на Хонконг, регулаторните органи и най-богатият човек в града се притекоха на помощ на Bank Of East Asia Ltd (BEA). след като `"зложелателни слухове'' за финансовата й стабилност предизвика първото масово теглене на депозити от банка в града от повече от десет години, предава Bloomberg.

Финансовият секретар Джон Цанг обяви, че слуховете са неоснователни и че банката разполага с достатъчно капитал, за да обслужва клиентите си. Управителят на Централната банка на Хонконг Джоузеф Ям призова вложителите да запазят спокойствие и инжектира 500 млн. долара в банковата система днес. Милиардерът Ли Ка-шинг, председател на Cheung Kong (Holdings) Ltd., пък закупи акции на банката.

Цената на книжата тръгна нагоре и опашките, които се извиваха пред офисите на банката вчера, изчезнаха, което предполага, че опитите да бъдат успокоени вложителите са били успешни. BEA обяви вчера, че проблемните й активи свързани с фалиралата Lehman Brothers Holdings Inc. и American International Group Inc., възлизат на по-малко от 0.2% от общите й активи.

Проблемите около BEA показват как продължилото една година напрежение на финансовите пазари е подкопало доверието в световната финансова система. Британското правителство спаси Northern Rock Plc миналата година, след като клиентите изтеглиха спестяванията си от банката. Правителството на САЩ придоби AIG този месец, за да предотврати най-големия финансов колапс в американската история досега.

Председателят на BEA Дейвйд Ли се върна спешно от САЩ в Хонконг вчера, за да успокои клиентите и инвеститорите и обяви че самият той купува акции в банката, която е третата най-голяма в Хонконг.

Акциите на BEA се оскъпиха с 3.4% малко след 15:00 часа в Хонконг днес, след като загубиха част от стойността си вчера.

Стотици притежатели на депозити в банката се тълпяха пред офисите й в централен Хонконг вчера като някои от тях бяха там, за да изтеглят парите си. От BEA излязоха със съобщение, че слуховете, разпространени по мобилен телефон, са злонамерени и безпочвени и че финансовото състояние на банката е стабилно.

В Хонконг не е имало фалит на банка от 1993 г. Последното масово изтегляне на депозити от хонконгска банка е през 1997 г., и се случва на International Bank of Asia.

По закон депозитите в Хонконг са защитени до 100 000 хонконгски долара. Правителството разглежда въпроса дали да увеличи тавана на 200 000 хонконгски долара.

BEA е имала 396.6 млрд. хонконгски долара активи към 30 юни, докато капиталовата й адекватност е възлизала на 14.6%.