Депозитите са на мода, както при настоящи, така и за предходните управници на страната ни, сочи проверка на Profit.bg в сайта на Сметната палата.

Рекордьор по депозити е съпругът на Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор, с ресор Надзор на инвестиционната дейност, Елвин Гури. Той държи 697 хил. евро и 94 хил. лв. на влог, а самата Агайн има едва 12 хил. лв.

На 100 хил. лв. се оценяват спестяванията в банки на Искра Фидосова, Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Николай Цонев, Иван Искров, Апостол Апостолов, Димана Ранкова и др.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков има 43 820 лв. и 170 хил. долара на депозит, докато съпругата му Каролин Луис има 72 хил. долара на влог. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов има четири депозита за 104 хил. лв., a Искра Фидосова е с 118 хил. лв., също в три депозита, като три от тях са в евро.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев има влогове в долари, евро и лева на обща стойност 171 хил. лв., а управителят на БНБ Иван Искров и съпругата му имат съответно 91 886 и 170 399 лв. по депозити.

Предходният председател на КФН Апостол Апостолов и съпругата му разполагат със 118 500 лв. на влогове, а бившият зам. председател на комисията Димана Ранкова с 89 хил. евро.

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев може да се похвали с 47 хил. лв. и 75 хил. британски лири на депозит, а Корнелия Нинова е декларирала 40 хил. лв. в три депозитни сметки и 70 хил. лв. налични средства.

Също по три депозита имат Меглена Плугчиева, отговаряла за усвояването на еврофондовете, на обща стойност 38 хил. лв., докато Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката, е с 64 хил. лв. в банки.

Вицепрезидентът Ангел Марин е спестил 10 хил. лв. от заплата, а по депозити има 14 хил. лв., докато Лидия Шулева е с 14 557 лв. влог в банка. Емилия Масларова е спестила 10 хил. лв. от заплати, а в банки има 15 хил. евро.

Най-скромни са депозитните спестявания на Анастасия Мозер (2000 евро), Асен Гагаузов, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството (2000 долара) и на главния прокурор Борис Велчев - 8000 лв.