Парите от приватизацията на ЕВН, вложени в избрана на търг банка

1430
Парите от приватизацията на ЕВН, вложени в избрана на търг банка

Търг за банка, в която да бъдат вложени, получените от приватизацията на ЕВН 93 млн. лв., обяви Държавната консолидационна компания (ДКК). Енергийното дружество бе приватизирано през БФБ в средата на декември.

Банките ще могат да подават оферти до 18 януари. Изискването към тях е през последните 5 г. да са предоставяли услуги на държавни дружества и на фирми, занимаващи се с придобиване и управление на български и чуждестранни компании. С по-голяма тежест обаче ще бъде предложението за годишен лихвен процент.

Депозитът за парите ще е със срок до 30 май. В офертите на банките трябва да има съгласие за удължаване на договора при не по-лоши условия за суми от 50 до 200 млн. лв. Те могат да дойдат от приватизацията на държавните дялове в ЧЕЗ и Е.ОН. Тези дялове бяха апортирани в ДКК в началото на миналия месец и по този начин бе избегнато наливането на парите в Сребърния фонд.

Парите ще влязат в бюджета, след като ДКК вземе решение за раздаване на дивидент.


Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg