Първи обир беше извършен в Япония след катастрофалното земетресение и вълните цунами от 11 март.

Стихията повредила системата за сигурност на клон на банката Шинкин в пострадалия град Кесенума. Заради повредата вратата на трезора на банката останала широко отворена и неизвестно засега лице влязло вътре и си тръгнало оттам с наличните 40 милиона йени (500 000 долара), съобщи АП. Служители на банковия клон разбрали за обира едва днес и подали сигнал в полицията.

Досега се коментираше, че за разлика от други държави, където след голямо природно бедствие има масови мародерства, в Япония културата на хората не позволява това да се случи.

Радиационното заразяване на храни в Япония е по-сериозно, отколкото твърдят властите, съобщи междувременно френският в. "Фигаро", като се позовава на експерта от френския Институт за радиационна защита и ядрена сигурност Дидие Шампион. Освен това са заразени храни на по-голяма площ, отколкото се предполагаше, допълва експертът.

През уикенда беше съобщено за наличието на нива на радиоактивен йод 131 и цезий 137 в спанак, мляко и чешмяна вода в префектури в района на централата "Фукушима 1", аварирала при катастрофалното земетресение и цунами от 11 март.

"Активност от 54 000 бекерела на килограм е отчетена в зеле, отглеждано на 100 километра южно от централата, а това е много", казва френският експерт. Той подчертава, че равнището на радиационното заразяване надхвърля пет пъти регистрираната радиация в салати, отглеждани във Франция след катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Някои отдавна живеещи в Япония чужденци остават там въпреки препоръките на редица държави към гражданите им да напуснат не само засегнатите райони, но и столицата Токио, отбелязва Ройтерс.

"Ще се изправя пред опасността, каквато и да е тя. Ще остана, каквото и да става. Тук съм отдавна и имам много приятели. Това е много удобно и приятно място за живеене", казва 74-годишният американски журналист Сам Джеймисън, който е прекарал половин век в Япония. Той добавя, че е складирал достатъчно продукти, за да издържи в къщи цял месец, без да излиза навън, ако равнищата на радиацията в Токио рязко се покачат.

"Живея в Токио от 20 години и се чувствам в достатъчна безопасност тук. Мисля, че японското правителство понякога бавно реагира на кризи и невинаги обяснява подходящо решенията си и заради това незапознати с Япония хора може да се притеснят. Аз вярвам, че Япония ще се справи", казва Глен Фукушима, бивш председател на Американската търговска камара в Япония.

Източник: БТА