Нетната печалба на румънските банки възлиза на 265 млн. евро през първото тримесечие на 2008 г., предава Ziarul Financiar. Пазарните лидери BCR и BRD са съставлявали 65% от общия резултат, независимо от факта, че общият брой на играчите на местния пазар е достигнал 42.

Като цяло, средната печалба на банка за период възлиза на 580 000 евро. Броят на кредитните институции в северната ни съседка е продължил да нараства, а новите пазарни участници са получили сериозни бюджети, които да изразходят на пазара.

Независимо от факта, че в Румъния има затягане на условията за отпускане на банкови кредити, повечето банки продължават да инвестират в разширяването на операциите си. През периода са били открити 225 нови банкови клона и са били назначени почти 1 600 нови служители, което е повишило разходите на банките.

Общият брой на клоновете в банковата система на Румъния възлиза на 5 706 към края на март, докато броят на служителите нараства до 67 250. Нарастването на печалбата на финансовите институции бележи спад през март, в сравнение с увеличението от 58% на годишна база (в румънски леи), отбелязано през първите два месеца на годината. В крайна сметка, печалбата на румънските банки за първите три месеца на 2008 г. нараства с 48.5%, в сравнение със същия период на предходната година.

Големите банки записаха значителен ръст в лихвения марж, тъй като те са имали ликвидни резерви и първо увеличиха лихвените проценти по заемите, след което и лихвите по депозитите. BCR отчете забележително 80-процентно увеличение на печалбата през първото тримесечие, докато Millennium Bank, която е отскоро на пазара, обяви загуба в размер на 6 млн. евро. OTP Bank също остана на червено, въпреки че това е само четвъртата година на банката на пазара.