Шестата най-голяма щатска банка по активи Morgan Stanley отчете първата си печалба от година насам, информира Bloomberg. Резултатите надхвърлят очакванията на анализаторите вследствие на по-големите приходи от такси за инвестиционно банкиране.

Печалбата на банката за третото тримесечие пада до 757 млн. долара, или 38 цента на акция, в сравнение със 7.7 млрд. долара печалба, или 6.97 долара на акция, година по-рано. Очакванията на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, бяха за печалба в размер на 30 цента на акция.

Акциите на Morgan Stanley, която отчете загуба на акция в три поредни тримесечия преди днес, затвориха на цена от 32.52 долара за брой вчера на Нюйоркската фондова борса, поскъпвайки със 103% от началото на годината.

Goldman Sachs, която е най-големият конкурент на Morgan Stanley, обяви повече от троен ръст в печалбата за третото тримесечие до 3.19 млрд. долара, или 5.25 долара на акция. JPMorgan Chase & Co -втората най-голяма щатска банка по активи, отчете скок в печалбата до 3.59 млрд. долара или 82 цента на акция.

Най-голямата щатска банка Bank of America Corp. обяви миналата седмица загуба от 1 млрд. долара за тримесечието, докато третата по големина банка Citigroup Inc отчете 101 млн. долара печалба.

Morgan Stanley е водещият консултант по сливания и придобивания от началото на годината. Това е първият случай, в който банката изпреварва Goldman Sachs в тази категория от 2000 г. насам, показват данни на Bloomberg.