През първото тримесечие на 2010 г. Юробанк И Еф Джи Груп отбеляза подобрение от 6% на годишна база в общите си приходи, които достигат 765 млн. евро, информираха оттам за Profit.bg.

Увеличението на приходите и ограничаването на разходите допринесе за подобряване на печалбата преди провизии с 13% на годишна база, като тя достига 411 млн. евро през първите три месеца на 2010 г.

Нетната печалба за първото тримесечие е 61 млн. евро (16 млн. евро след отчитането на еднократен данъчен ефект).

Банковата група, представена в България от Пощенска банка, отчете високи нива на капиталова адекватност, които продължават да се подобряват през последното тримесечие, като общият коефициент на капиталова адекватност се повишава до 12.2%.

Съотношението на разходите към приходите на групата се подобрява значително до 46.2% за първите три месеца на годината, в сравнение с 50% преди година. Това се дължи на подобрената доходност и свиването на оперативните разходи на групата с 2% на годишна база и с 8% в сравнение с предходното тримесечие.

Резултатите през първото тримесечие на 2010 г. показват съществено подобрение, като дъщерните дружества на групата в Централна и Югоизточна Европа отчитат нетна печалба в размер на 4 млн. евро за периода.

Съотношението на разходите към приходите осезаемо се подобри до 59.2% от 64.3% преди година. Увеличението на приходите и свиването на разходите значително повиши печалбата преди провизии с 23% до 103 млн. евро.

Резултатите показват възстановяване на кредитирането в региона, като заемите на групата се увеличават с 6% на годишна база и достигат 15.1 млрд. евро към края на март. Усилията за разширяване на депозитната база в региона бяха успешни и клиентските депозити се увеличиха с 16% на годишна база или 1.4 млрд. евро, достигайки 10.3 млрд. евро в края на тримесечието.

Финансовите резултати за първото тримесечие на групата показват увеличение от 3% на годишна база в общия кредитен портфейл на групата, който достига 58.1 млрд. евро към края на март.

Фирмените кредити се повишиха с 6% на годишна база, жилищните кредити отбелязаха увеличение от 9% на годишна база, а потребителските заеми се свиха с 12% на годишна база.